Uitnodiging: bijeenkomst voor groene bewonersinitiatieven en vrijwilligers

Wil jij advies over fruitbomen, het aanleggen van bloemenweides of ondersteuning bij een ander mooi groen plan? Wil jij weten hoe je financiering vindt voor jouw initiatief of hoe je er meer bewoners bij betrekt? Kom dan naar de bijeenkomst voor groene bewonersinitiatieven en vrijwilligers in Noordwest-Overijssel. Een initiatief van 4D (Stimuland) en Groene Loper Zwolle.

Wanneer: donderdag 30 januari 2020
Tijd: 18.00 – 21.30 uur (inclusief soep en broodjes)
Locatie: De Vreugdehoeve, Zalkerveerweg 20, Zwolle
Aanmelden: https://spits-online.nu/platform/iIPbCcOcNNwnfhX4raAZ&

Programma
18.00               Inloop en soep met broodjes
18.15 – 18.45   Welkom door Groene Loper Zwolle en 4D (Stimuland)
18.45 – 19.30   Workshopronde 1
19.30 – 20.00   Spreekuur bij lokale groene experts
20.00 – 20.45   Workshopronde 2
20.45 – 21.30   Ontmoeting met drankje

Workshops
Tijdens deze avond kun je aan twee van deze vier workshops deelnemen:

Workshop 1: Natuurvriendelijke inrichting van je buurt
Hoe kun je met fruitbomen, bloemen en insectenhotels een mooie buurtplek maken waar iedereen zich thuis voelt? Erik de Kruijf van Landschap Overijssel en Froukje Idsardi van Bijenvereniging Zwolle beantwoorden al jouw vragen over het onderhoud en de aanplant, maar vertellen ook bijvoorbeeld over de soorten appels die je kunt kiezen, hoe je goede insectenhotels bouwt en welke planten er bij-vriendelijk zijn. Kortom, alle natuurvriendelijke dingen die je kunt doen om je buurt een paradijs te maken voor mens, plant en dier.

Workshop 2: Projectplannen en financiering voor mijn initiatief
Moeite met het vinden van financiering van jouw initiatief? Het vinden van financiering begint vaak met het schrijven van een goed projectplan. Karola Schröder (4D-makelaar) en Aletta Makken (Filantro Tante) leren je tijdens deze workshop in een sneltreinvaart hoe je een goed projectplan schrijft en welke wegen je vervolgens kunt bewandelen om geld te vinden voor jouw initiatief of vrijwilligersorganisatie.

Workshop 3: Aanleg en onderhoud van een bloemenweide
Ontwerper Huub Zoontjes (Bureau voor Tuin & Landschap) realiseerde samen met een aantal lokale groene vrijwilligersorganisaties een vlindertuin in Oldenzaal. De grootste uitdaging? Het meekrijgen van buurtbewoners. Na de aanplant kreeg Huub te horen ‘wat een zooitje!’ Maar inmiddels zijn alle buurtbewoners om! En terecht, want het is een prachtige weide met zo’n 60 soorten bloemen. Huub heeft veel kennis over het aanleggen en onderhouden van bloemenweides en leert jou er graag alles over!

Workshop 4: Betrekken van bewoners bij mijn initiatief
Hoe betrek je meer bewoners bij jouw initiatief? Vrijwilligers werven is een flinke uitdaging, maar ze op de juiste manier betrekken en behouden ook. Daarvoor moet je de vrijwilligers eigenlijk eerst leren kennen. Sommige bewoners zoeken vooral aansluiting en gezelligheid, anderen willen inhoudelijk of organisatorisch van meerwaarde zijn. Arjan Broer, sociaal makelaar bij HeelBreed, gaat in deze workshop met succesvolle initiatieven in gesprek om van hen te horen wat werkt.

Spreekuur lokale groene experts
Heb jij een vraag over bijen, bomen of biologisch tuinieren? Wil je ondersteuning bij je initiatief? Iemand die meekijkt met je plannen? Kom dan naar het spreekuur met onze lokale groene experts!

Kom jij ook op donderdag 30 januari? Meld je aan! En stuur deze uitnodiging ook vooral door!

Download de uitnodiging in pdf