Struikenactie
Hapje voor jou, hapje voor mij
Groene Loper Zwolle geeft gratis pakketten struiken weg aan buurtinitiatieven, scholen, kinderopvang, sportverenigingen, zorginstellingen en andere maatschappelijke initiatieven. Onder het motto ‘hapje voor jou, hapje voor mij’ is dit een combinatie van struiken waar buurtbewoners bessen van kunnen plukken en waar ook dieren van kunnen profiteren.
Er zijn vier pakketten samengesteld die hulp bieden aan een specifieke diersoort: de vleermuis, sleedoornpage, solitaire bij en ringmus. De keuze van de soorten is gebaseerd op de Welkomstkaarten van Natuur voor Elkaar van de provincie Overijssel, waarin meer verteld worden over de soorten, hun leefgebied, hun voedsel en het benodigde onderhoud. Hieronder vind je meer informatie over de pakketten en de voorwaarden.
Pakket 1: Vleermuis
Vleermuizen komen overal voor! Deze gevleugelde dieren zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen en je kunt ze vooral in de schemering spotten. Ze vliegen dan rond op jacht naar insecten. In een nacht kan een vleermuis wel honderden insecten vangen. Dat ze in je haren vliegen is onzin. Ze zijn wel wijzer. Met hun feilloze sonar weten ze de kleinste obstakels te vermijden. Het pakket 'Vleermuis' is een samenstelling van struiken die insecten trekken die vleermuizen vervolgens weer eten. Natuurlijk profiteren ook andere soorten van dit struikenpakket, zoals bes-etende vogels als de lijster, merel, spreeuw en pestvogel. De framboos, krent en aalbes zijn ook lekker voor mensen en kinderen!
De struiken worden op één tot anderhalve meter van elkaar aangeplant. Regelmatige snoei is nodig om ze niet te groot te laten worden. Je ontvangt daarvoor een snoeiwijzer.
Zie meer informatie via NvE welkomstkaart schoolpleinen
Inhoud pakket:
- Meidoorn 1-stijlig (Crataegus monogyna)
- Inheemse vogelkers / Hollandse sering (Prunus padus)
- Gelderse roos (Viburnum opulus)
- Drentse krent (Amelanchier lamarckii)
- Aalbes rood/wit (Ribes rubrum)
- Framboos (Rubus idaeus)
Pakket 2: Sleedoornpage
De sleedoornpage is een zeldzame vlindersoort. Hij komt nog maar op een paar plekken in Nederland voor, waaronder Zwolle. We zijn er trots op dat de vlinder zich graag laat zien in Zwolle. Dat willen we natuurlijk graag zo houden! En daarom gaan we deze vlindersoort helpen met dit struikenpakket. Deze vlinder zet zijn eitjes af op de sleedoorn. De vlinder eet van rottend fruit van bijvoorbeeld de kroosjespruim. Natuurlijk profiteren van dit struikenpakket ook andere soorten van, zoals bes-etende vogels als de lijster, merel en spreeuw, vlinders en kleine zoogdieren. De kruisbes, aalbes en kroosjespruim zijn ook lekker voor mensen en kinderen.
De struiken worden op één tot anderhalve meter van elkaar aangeplant. Regelmatige snoei is nodig om ze niet te groot te laten worden. Dit geldt vooral voor de kroosjespruim, want anders groeit hij uit tot een boom. Houd hem klein! Je ontvangt daarvoor een snoeiwijzer.
Zie meer informatie via NvE welkomstkaart schoolpleinen
Inhoud pakket:
- Sleedoorn (Prunus spinosa)
- Meidoorn 1-stijlig (Crataegus monogyna)
- Hondsroos (Rosa canina)
- Kroosje (Prunus cerasifera)
- Aalbes rood/wit (Ribes rubrum)
- Kruisbes (Ribes uva-crispa)
Pakket 3: Solitaire bij
Veel mensen weten het niet, maar bijna 80% van het eten in de supermarkt, wordt mede mogelijk gemaakt door de bij! De wilde bij brengt stuifmeel van een bloem over op de stamper van een andere bloem. Dit noem je bestuiving. Wilde bijen gaan de laatste jaren sterk achteruit. Hun leefgebied wordt steeds kleiner. Wist je al dat wilde bijen vrijwel nooit steken? Ze hebben geen bijenkorf om te verdedigen en meestal ook geen angel. Zo eng zijn ze dus helemaal niet!
Je kunt wilde bijen onder andere helpen door dit struikenpakket te planten. Natuurlijk profiteren hier ook andere soorten van, zoals bes-etende vogels als de lijster, merel en spreeuw, vlinders en kleine zoogdieren. De vlier, braam en aalbes zijn ook voor mens en kind eetbaar. Voor het helpen van bijen kun je ook nog aanvullende maatregelen nemen, zoals het maken van een insectenhotel, het zaaien van bloemenzaad en het aanleggen van steilrandjes van leemhoudend zand.
De struiken worden op één tot anderhalve meter van elkaar aangeplant. Regelmatige snoei is nodig om ze niet te groot te laten worden. Je ontvangt daarvoor een snoeiwijzer.
Zie meer informatie via NvE welkomstkaart schoolpleinen
Inhoud pakket:
- Gele kornoelje (Cornus mas)
- Klimop (Hedera helix)
- Vuilboom / spork (Frangula alnus / Rhamnus frangula)
- Vlier (Sambucus nigra)
- Doornloze braam (Rubus frut. 'Thornfree’)
- Aalbes rood/wit (Ribes rubrum)
Pakket 4: Ringmus
Ringmussen zijn gezellige vogels. Het zijn echte gezelschapsdieren die de hele dag door met elkaar aan het tjilpen zijn. Daarin lijken ze sprekend op hun neef de huismus. Maar ringmussen zijn iets minder talrijk dan de huismus. Alle reden dus om een ringmus te verwelkomen! Hoe lok je ringmussen naar je buurt? Onder andere met dit struikenpakket, dat samengesteld is om voedsel voor de ringmus aan te trekken. Ringmussen eten zaden en graan, maar ook de insecten en larven die op deze planten voorkomen. Veel andere (vogel)soorten zoals de lijster, merel, spreeuw, pestvogel, vlinders en kleine zoogdieren eten óók van de besdragende struiken uit dit pakket. En de zwarte bes, braam en aalbes zijn natuurlijk ook voor mens en kind erg lekker!
De struiken worden op één tot anderhalve meter van elkaar aangeplant. Regelmatige snoei is nodig om ze niet te groot te laten worden. Je ontvangt daarvoor een snoeiwijzer. LET OP: Dit pakket mag niet geplaatst worden in gemeentelijk (adoptie)groen. Wel op bijvoorbeeld schoolpleinen, zorginstellingen, sportverenigingen, kinderopvanglocaties, scouting en andere maatschappelijke initiatieven met eigen terreinen.
Zie meer informatie via NvE welkomstkaart schoolpleinen
Inhoud pakket:
- Inheemse vogelkers / Hollandse sering (Prunus padus)
- Lijsterbes (Sorbus aucuparia) - boomvormend
- Wilde appel (Malus Sylvestris) - boomvormend
- Zwarte bes (Ribes nigrum)
- Doornloze braam (Rubus frut. 'Thornfree’)
- Aalbes rood/wit (Ribes rubrum)
Meer informatie en voorwaarden
Als buurtinitiatief of maatschappelijke organisatie kun je gratis maximaal 5 struikenpakketten (30 struiken) aanvragen bij Groene Loper Zwolle. Lees voordat je je aanmeldt eerst de voorwaarden. Komen de struiken in de openbare ruimte? Neem dan contact op met de wijkbeheerder uit jouw wijk om dit af te stemmen. Je kunt de contactgegevens hier vinden.
Advies
Wil je advies over welk struikenpakket het meest geschikt is voor jouw locatie? Of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met Erik de Kruif (Groene Loper Zwolle en Landschap Overijssel). Dit kan via erik.dekruif@landschapoverijssel.nl of 06 - 15 677 977.
Aanmelden
Aanmelden voor struiken kan tot zondag 16 januari 2022 via dit aanmeldformulier.
Meer struikenpakketten aanvragen?
Wil jouw initiatief meer dan 5 struikenpakketten aanvragen? Dan is dit mogelijk met financiën van het Oranje Fonds voor NLdoet. Je kunt tot maximaal 350 euro aanvragen. Eén struikenpakket kost 20 euro. Je kunt van dit bedrag dus 17 extra pakketten aanschaffen, bovenop de 5 pakketten die je krijgt van Groene Loper Zwolle. In totaal kun je dan 22 struikenpakketten via ons aanvragen. Dit zijn bij elkaar maximaal 132 struiken. Best veel! Hier gaan de vleermuizen, sleedoornpages, wilde bijen en ringmussen veel profijt van hebben. Wil je van dit aanbod gebruik maken? Hiervoor kun je op 10 januari een digitale afspraak maken met het kernteam van Groene Loper Zwolle. Gebruik hiervoor dit aanmeldformulier (let op! Dit is een ander aanmeldformulier dan hierboven).
Deze struikenactie wordt mogelijk gemaakt door gemeente Zwolle en provincie Overijssel (Natuur voor Elkaar).