Najaarsactie: ‘Planten van Waarde' 

In het najaar van 2024 hebben we weer een mooie actie! Met de actie ‘Planten van waarde’ geven wij zo aandacht aan het vergroten van de biodiversiteit in de stad en helpen we om aandacht te vestigen op vergroenen, kleinschalig bij jou in de buurt. Samen kunnen we hittestress verminderen, extreme regenbuien opvangen en de sociale cohesie in de buurt versterken. Bovendien zal jouw buurt en straat merkbaar leefbaarder worden. 

Plantpakketten met waardplanten

Groene Loper Zwolle biedt 100 plantpakketten aan met een hoge korting. De waardplantpakketten die wij aanbieden hebben een waarde van €30,-. De eerste twee pakketten kan je aanschaffen met een eigen bijdrage van €5,- per pakket. Deze bijdrage betaal je vooraf via iDeal. Vanaf het derde pakket betaal je de reguliere prijs van €30,- Daarnaast is het nog mogelijk om biologische (gifvrije) bloembollen bij ons te bestellen van Natural Bulbs. Voor de extra pakketten en bloembollen ontvang je een aparte factuur. Hieronder vind je een lijst met opties. Via het inschrijfformulier geef je je bestelling door, je bestelling wordt in behandeling genomen na ontvangst van de betaling.  Daarna plaatsen wij jouw bestelling bij de kweker.  

Eén of twee dagen voor Nationale Burendag is de uitgiftedag. Je ontvangt ruim van tevoren een bericht wanneer je je bestelde pakketten kunt ophalen. Dit kan alleen op deze dag.  

Biologische bloembollen 

Door grootschalige inkoop hebben we ook een zeer aantrekkelijke aanbieding geregeld voor biologische bloembollen via Natural Bulbs. De bloembollen zijn goed voor bijen en vlinders en geven in het vroege voorjaar veel kleur aan de straat. Er zijn vier pakketten samengesteld:  

  1. Pakket S: 110 bloembollen voor 25 euro 
  1. Pakket M: 220 bloembollen voor 50 euro 
  1. Pakket L: 500 bloembollen voor 100 euro 
  1. Pakket XL: 750 bloembollen voor 150 euro 

Voor meer informatie ga je naar: 2024 Overzicht pakketten biologische bloembollen Natural Bulbs.

Extra subsidie 

We stimuleren buurtinitiatieven om zich zelf in te schrijven bij Oranjefonds voor Nationale Burendag. Via het Oranje Fonds kan er extra geld (maximaal €350,-) worden aangevraagd voor verdere vergroening van de straat. Met dit extra geld kunnen bijvoorbeeld bloembollenpakketten worden aangeschaft. Tip: Vraag alvast rond welke 4 buurtbewoners mee willen doen met de aanvraag! Meer informatie vind je hierZelf aanvragen bij het Oranje Fonds kan hier vanaf 10 juni. 

Wil je liever hulp bij je aanvraag? Dat kan. We helpen je graag verder op 10 juni tussen 16.00 uur en 20.00 uur. We zijn dan aanwezig bij de Nooterhof aan de Goertjesweg 3 in Zwolle. We vertellen je alles over de actie en hoe je extra geld kan aanvragen voor je groene initiatief. Ook helpen we je graag verder als je aan de slag wil met je buurt of als je een leuk idee hebt, maar niet weet waar je kunt beginnen. We adviseren je graag. Zien we je daar?  

Waarde voor mens en dier 

Met waardplanten vergroen je niet alleen je straat of buurt, maar draag je ook bij aan de bescherming van belangrijke insectensoorten. Waardplanten zijn essentieel voor specifieke insecten, waardoor jouw bijdrage direct impact heeft op de lokale biodiversiteit. In die zin zijn waardplanten (maar ook andere voedselplanten) niet alleen van belang voor insecten, maar ook voor de mensen die ze aanplanten in hun buurt. 

Verschil tussen waardplanten en voedselplanten 

Een voedselplant voorziet insecten van voedsel via bloemen, bladeren en vruchten. Een waardplant gaat verder: het is cruciaal voor de ontwikkeling en het overleven van specifieke insecten. Die insecten hebben een 1-op-1 relatie met een bepaalde plant. Zo is de koninginnenpage bijvoorbeeld afhankelijk van de wilde peen, de klokjesbij van de campanula (klokjesfamilie) en de atalanta, dagpauwoog en de kleine vos van de brandnetel.  

Tot slot heb je ook nectarplanten. Die leveren nectar, maar zijn niet per se noodzakelijk voor het overleven van specifieke insectensoorten. Een voorbeeld daarvan is de vlinderstruik (buddleja). 

Invloed van gif 

Voor alle insecten geldt dat ze gezonde planten nodig hebben. Planten die bespoten zijn met ‘gewasbeschermingsmiddelen’ of gif geven dat door aan de insecten die van hun producten (nectar, vruchten of blad) eten. Die insecten gaan dood of raken sterk verzwakt. Als ze worden opgegeten door vogels komt het gif vervolgens ook in hun lijf. Onze plantpakketten zijn gegarandeerd 100% gifvrij.  

Doe mee en maak van jouw buurt een groen paradijs! 

Binnenkort plaatsen we hieronder het inschrijfformulier waarmee jij jouw plantpakketten en bloembollen kunt bestellen. Dan vind je hier ook de lijst met planten in het waardplantenpakket.  

Foto: Gehakkelde Aurelia – fotograaf: Wim Wijering. Pluimvoetbij op grote centaurie – fotograaf Wim Wijering